Fraud Blocker

Ändringsförbehåll i stiftelser bildade 1996 eller senare

För stiftelser bildade 1996 eller senare regleras ändringar i stiftelseförordnandet av stiftelselagen. För dessa stiftelser är det viktigt att ha ett korrekt utformat ändringsförbehåll för att kunna genomföra ändringar i stiftelseförordnandet utan myndighetens tillstånd, med undantag för ändamålet. Stiftelselagen ställer specifika krav på hur ett ändringsförbehåll ska vara utformat för att vara giltigt. För att ändringsförbehållet ska vara giltigt måste stiftaren uttryckligen ha föreskrivit i stiftelseförordnandet att styrelsen eller förvaltaren, utan myndighetens tillstånd, får ändra, upphäva eller åsidosätta särskilt angivna föreskrifter som inte rör stiftelsens ändamål. Ett korrekt ändringsförbehåll ger således styrelsen eller förvaltaren denna rätt. Genom att följa rätt process och underrätta Länsstyrelsen om ändringar kan stiftelsen säkerställa att alla ändringar är lagliga och i enlighet med stiftarens ursprungliga avsikter.

Krav för giltigt ändringsförbehåll

För att ett ändringsförbehåll ska vara giltigt i stiftelser bildade 1996 eller senare, måste stiftaren uttryckligen i stiftelseförordnandet föreskriva att styrelsen eller förvaltaren utan tillstånd av myndighet får ändra, upphäva eller åsidosätta särskilt angivna föreskrifter. Dessa föreskrifter får dock inte beröra stiftelsens ändamål, vilket alltid kräver Kammarkollegiets tillstånd för att ändras.

Ändring av föreskrifter

När styrelsen eller förvaltaren fattar beslut om att ändra föreskrifter i stiftelseförordnandet, måste detta beslut underrättas till Länsstyrelsen. En kopia av beslutsprotokollet ska bifogas underrättelsen. Beslutet om ändring träder i kraft tre månader efter att underrättelsen kommit in till Länsstyrelsen, förutsatt att ändringsförbehållet är giltigt och att Länsstyrelsen inte har invändningar.

Länsstyrelsens prövning

Länsstyrelsen prövar om ändringsförbehållet i stiftelseförordnandet är giltigt och om ändringen strider mot någon bestämmelse i stiftelselagen. Om ändringsförbehållet inte är giltigt, ska samma regler som gäller för stiftelser utan ändringsförbehåll tillämpas. Om ändringen strider mot stiftelselagen, kan Länsstyrelsen fatta beslut om att förbjuda styrelsen eller förvaltaren att tillämpa beslutet.

Skriftligt besked

Efter prövningen meddelar Länsstyrelsen stiftelsen skriftligt om beslutet. Detta besked är avgörande för att säkerställa att ändringen är laglig och i enlighet med stiftelselagen.

Kontakta Starta Stiftelse

Starta Stiftelse Stiftelsekonsult Björn Karlsson

Björn Karlsson

Stiftelsekonsult

Tveka inte att kontakta mig vid frågor eller funderingar rörande stiftelser i Sverige eller utomlands.
© Copyright Starta Stiftelse