Fraud Blocker
Starta Stiftelse Logo

Anmälan/avanmälan om näringsverksamhet i stiftelse

Näringsverksamhet i en stiftelse innebär att stiftelsen bedriver ekonomisk verksamhet som syftar till att generera intäkter. Detta kan ske direkt eller indirekt genom ägande av ett aktiebolag. För att bedriva näringsverksamhet måste stiftelsen följa vissa regler och krav, inklusive att verksamheten ska vara tillåten enligt stiftelseförordnandet, anmälas till tillsynsmyndigheten, och att stiftelsen ska vara bokföringsskyldig och ha en kvalificerad revisor. Exempel på näringsverksamhet i stiftelser inkluderar utbildning, sjukvård, förlagsverksamhet, fastighetsförvaltning och kulturverksamhet.

Definition av näringsverksamhet i stiftelse

En stiftelse anses bedriva näringsverksamhet om den är näringsidkare i den mening som avses i bokföringslagen och andra civilrättsliga lagar. Detta innebär att stiftelsen bedriver verksamhet som är av ekonomisk natur och som syftar till att generera intäkter, även om verksamheten inte nödvändigtvis har ett vinstsyfte.

Exempel på näringsverksamhet i stiftelser

Här är några exempel på näringsverksamhet som kan bedrivas av stiftelser:

  • Utbildning: Driva skolor, högskolor eller andra utbildningsinstitutioner.
  • Sjukvård: Driva sjukhus, kliniker eller andra vårdinrättningar.
  • Förlagsverksamhet: Publicera böcker, tidskrifter eller andra publikationer.
  • Fastighetsförvaltning: Äga och förvalta hyresfastigheter eller andra typer av fastigheter.
  • Kulturverksamhet: Driva teatrar, museer eller andra kulturella institutioner.

Regler och krav för näringsverksamhet i stiftelser

För att en stiftelse ska få bedriva näringsverksamhet måste vissa regler och krav uppfyllas:

  1. Tillåtet enligt Stiftelseförordnandet: Näringsverksamheten måste vara tillåten enligt stiftelseförordnandet, det vill säga de stadgar eller regler som styr stiftelsens verksamhet.
  2. Anmälan till Tillsynsmyndigheten: Innan en stiftelse börjar bedriva näringsverksamhet, måste detta anmälas till Länsstyrelsen. Stiftelsen ska registreras i stiftelseregistret och lämna uppgifter om under vilket företagsnamn verksamheten kommer att bedrivas.
  3. Bokföringsskyldighet: Stiftelsen är bokföringsskyldig och ska upprätthålla en korrekt och transparent redovisning av sin ekonomiska verksamhet.
  4. Revisor: Stiftelsen ska ha en auktoriserad revisor som granskar räkenskaperna och förvaltningen.

Moderstiftelse och dotterföretag

En stiftelse kan bedriva näringsverksamhet indirekt genom att äga ett aktiebolag där verksamheten bedrivs. I detta fall betecknas stiftelsen som en moderstiftelse och aktiebolaget som ett dotterföretag. En stiftelse är en moderstiftelse om den har mer än hälften av rösterna för den juridiska personen eller äger andelar och har rätt att utse eller avsätta mer än hälften av styrelseledamöterna i den juridiska personen..

Blanketten "Anmälan/avanmälan om näringsverksamhet i stiftelse"

Fyll i och skicka in blanketten  “Anmälan/avanmälan om näringsverksamhet i stiftelse” till Länsstyrelsen i det län där stiftelsen har sitt säte (se adress till Länsstyrelsen i olika län här). 

Kontakta Starta Stiftelse

Starta Stiftelse Stiftelsekonsult Björn Karlsson

Björn Karlsson

Stiftelsekonsult

Tveka inte att kontakta mig vid frågor eller funderingar rörande stiftelser i Sverige eller utomlands.
© Copyright Starta Stiftelse