Fraud Blocker

Bokföringsskyldighet i stiftelser

Bokföringsskyldighet är en central del av stiftelsers verksamhet i Sverige. Den säkerställer att stiftelser följer de regler och bestämmelser som anges i stiftelseurkunden och fungerar som ett viktigt verktyg för kontroll och uppföljning av verksamheten. Genom att upprätthålla en korrekt bokföring kan stiftelser visa transparens och ansvar gentemot sina intressenter.

Vad innebär bokföringsskyldighet?

Bokföringsskyldighet innebär att stiftelser måste löpande bokföra alla affärshändelser, se till att det finns verifikationer för alla bokföringsposter, och bevara all räkenskapsinformation. Detta inkluderar även att upprätta en balansräkning och avsluta den löpande bokföringen enligt gällande lagar och regler.

När inträder bokföringsskyldigheten?

Bokföringsskyldigheten inträder när en stiftelse bildas och har tillgångar vars värde överstiger 1,5 miljoner kronor. Denna skyldighet gäller även från och med räkenskapsåret efter det år då stiftelsens tillgångar överstiger detta belopp. Värderingen av tillgångarna ska ske med utgångspunkt från ett försiktigt beräknat marknadsvärde. Insamlingsstiftelser är alltid bokföringsskyldiga.

God redovisningssed

Bokföringen ska göras i överensstämmelse med god redovisningssed. Detta innebär att bokföringen ska vara korrekt, fullständig och ge en rättvisande bild av stiftelsens ekonomiska ställning. God redovisningssed tillåter inte gemensam bokföring med annan bokföringsskyldig enhet. Om en stiftelse inte är bokföringsskyldig, får den föra räkenskaperna gemensamt med en annan stiftelse vars förmögenhet samförvaltas med stiftelsen.

Årsredovisning och revisionsberättelse

En stiftelse som är bokföringsskyldig måste upprätta en årsredovisning som består av en förvaltningsberättelse, en resultaträkning, en balansräkning samt noter. Om stiftelsen tillhör kategorin större företag, ska även en kassaflödesanalys ingå. Årsredovisningen ska skrivas under av samtliga styrelseledamöter eller av förvaltaren om det är fråga om anknuten förvaltning.

Skicka in årsredovisningen

Årsredovisningen och revisionsberättelsen kan skickas in via Länsstyrelsens e-tjänst eller via e-post. Om du skickar in dokumenten via e-post, måste de vara undertecknade och inskannade som en pdf-fil. Filen ska vara namngiven efter stiftelsens organisationsnummer eller stiftelsenummer samt innehålla uppgift om år.

Läs mer

För mer detaljerad information om bokföringsskyldighet i stiftelser, rekommenderar vi att du läser den nedladdningsbara pdf-filen som är utgiven av Länsstyrelsen i Stockholm och Ekobrottsmyndigheten. Denna pdf ger en omfattande översikt över de regler och bestämmelser som gäller för stiftelsers bokföring.

Läs informationsbladet “Stiftelsers bokföringsskyldighet” från Länsstyrelsen Stockholm och Ekobrottsmyndigheten för att läsa mer, du kan även läsa mer på denna sida där vi behandlar

Anmälan om att bokföringsskyldigheten har upphört i stiftelse“.

Kontakta Starta Stiftelse

Starta Stiftelse Stiftelsekonsult Björn Karlsson

Björn Karlsson

Stiftelsekonsult

Tveka inte att kontakta mig vid frågor eller funderingar rörande stiftelser i Sverige eller utomlands.
© Copyright Starta Stiftelse