Fraud Blocker

Räkenskapsskyldighet i stiftelser

Att förstå skillnaden mellan räkenskaps- och bokföringsskyldighet är avgörande för att säkerställa att stiftelser följer gällande lagar och regler. Bokföringsskyldiga stiftelser har en mer omfattande skyldighet att upprätta och offentliggöra årsredovisningar, medan ej bokföringsskyldiga stiftelser fortfarande måste föra noggranna räkenskaper och avsluta dem med en årlig sammanställning. Genom att följa dessa riktlinjer kan stiftelser säkerställa transparens och ansvar gentemot sina intressenter.

Skillnaden mellan räkenskaps- och bokföringsskyldighet

Alla stiftelser i Sverige är skyldiga att föra räkenskaper, men många stiftelser är också bokföringsskyldiga. Det är viktigt att förstå skillnaden mellan dessa två skyldigheter och vilka regler som gäller för respektive kategori.

Räkenskapsskyldighet

Räkenskapsskyldighet innebär att stiftelser måste föra löpande räkenskaper över alla ekonomiska transaktioner. Detta inkluderar att dokumentera inkomster, utgifter, tillgångar och skulder. Räkenskaperna ska ge en rättvisande bild av stiftelsens ekonomiska ställning och resultat.

Bokföringsskyldighet

Bokföringsskyldighet innebär en mer omfattande skyldighet där stiftelser inte bara måste föra räkenskaper utan också upprätta en årsredovisning enligt årsredovisningslagen. Bokföringsskyldiga stiftelser måste dessutom offentliggöra sin årsredovisning genom att skicka en kopia till Länsstyrelsen.

När Inträder bokföringsskyldigheten?

En stiftelse vars tillgångar understigit 1,5 miljoner kronor vid utgången av de tre senaste räkenskapsåren är inte bokföringsskyldig.

 

Följande stiftelser är dock alltid bokföringsskyldiga:

  • Stiftelser som har tillgångar till ett marknadsvärde över 1,5 miljoner kronor
  • Stiftelser som bedriver näringsverksamhet
  • Moderstiftelser
  • Insamlingsstiftelser
  • Kollektivavtalsstiftelser
  • Stiftelser som har bildats av eller tillsammans med staten, en kommun eller ett landsting

Bokföringsskyldiga stiftelser

Vid fullständig tillsyn

Stiftelser som är bokföringsskyldiga ska för varje räkenskapsår avsluta bokföringen med en årsredovisning och offentliggöra den genom att skicka en kopia till Länsstyrelsen. Undantag gäller för familjestiftelser som inte bedriver näringsverksamhet.

Vid begränsad tillsyn

Begränsad tillsyn gäller för stiftelser som:

  • Har undantagits tillsyn av stiftaren och inte bedrivit näringsverksamhet under innevarande eller de tre närmast föregående räkenskapsåren
  • Inte har varit moderstiftelse under samma period
  • Inte är insamlingsstiftelser eller kollektivavtalsstiftelser

Stiftelser under begränsad tillsyn behöver inte skicka in sin årsredovisning till Länsstyrelsen, men de är skyldiga att hålla årsredovisningen tillgänglig för var och en som önskar ta del av den.

Ej bokföringsskyldiga stiftelser

En stiftelse som inte är bokföringsskyldig ska:

  • Fortlöpande föra räkenskaper över belopp som har inbetalats till eller utbetalats av stiftelsen
  • Spara verifikationer för in- och utbetalningar
  • Avsluta räkenskaperna med en sammanställning varje räkenskapsår. Av sammanställningen ska framgå tillgångar och skulder vid räkenskapsårets början och slut samt inkomster och utgifter under räkenskapsåret

Länsstyrelsen kan begära att få en kopia av sammanställningen. Den som önskar ta del av räkenskaperna kan begära att få det via Länsstyrelsen.

Samförvaltning

Stiftelser kan ibland placera sin förmögenhet gemensamt med andra stiftelser. En stiftelse som ingår i en samförvaltning ska alltid upprätta en egen årsredovisning eller en räkenskapssammanställning om stiftelsen inte är bokföringsskyldig. Detta säkerställer att varje stiftelses ekonomiska ställning och resultat kan följas upp separat.

Kontakta Starta Stiftelse

Starta Stiftelse Stiftelsekonsult Björn Karlsson

Björn Karlsson

Stiftelsekonsult

Tveka inte att kontakta mig vid frågor eller funderingar rörande stiftelser i Sverige eller utomlands.
© Copyright Starta Stiftelse